2015. május 17., vasárnap

El kellene kezdeni... de mégis hol!?

Tényleg nem tudom, hol kellene kezdenem, annyi mindent akarok elmondani egyszerre, de azért valami logikus sorrendet is kellene találnom, hogy ne zavarjak össze senkit. Mindegy, tegyünk egy próbát. Már úgyis legalább hatodszorra futok neki.

Ki vagyok én, és miért hoztam létre ezt a blogot?

A nevem Réka, egy tizenhét éves, gimnazista diák vagyok Jánoshalmáról. Szabadidőmben futni járok, olvasok, írogatok, valamint a barátaimmal lógok. Tehát semmi különös.
Azonban van még valami más is: azon szerencsés nyolc diák egyike vagyok, akik idén ösztöndíjat nyertek a világ UWC-iskoláinak egyikébe.

Mivel a legtöbb magyar UWC-s diák blogot vezet a kinti élményeiről, tapasztalatairól, úgy döntöttem, én is indítok egyet. Ezzel igyekszem majd segíteni a leendő ösztöndíjasokat, valamint hírt adni magamról az egyesületnek, a családomnak és közelebbi-távolabbi ismerőseimnek.


Mi is az az UWC, és miért is hihetetlenül klassz ez a dolog?

A UWC (United World Colleges) megálmodója Kurt Hahn, német származású tudós. Nagy álom volt az övé: egy olyan iskola, ahol különböző nemzetek fiataljai élnek és tanulnak egymás mellett, ahol toleranciára, más kultúrák megismerésére, befogadására nevelik őket. Az Ő kezdeményezésére nyitotta meg kapuit az első UWC-iskola Walesben, 1962-ben.

Azóta ez a szervezet folyamatosan nőtt, egyre-másra nyíltak az újabb iskolák, és ma már ott tartunk, hogy 2015 őszén megnyílik a tizenötödik is.

A UWC-iskolák kétéves, nemzetközi ösztöndíjakat ajánlanak fel különböző országoknak, ezután az adott országban működő bizottság (a mi esetünkben a UWC Magyarországi Egyesülete) kiválogatja a jelentkezők közül a legrátermettebbeket. A pályázatot általában ősszel írják ki, és fokozatos, többlépcsős válogatással döntik el, kik kaphatják meg az ösztöndíjakat.

Ha érdekel titeket ez a lehetőség, további információkat itt találtok: http://www.uwc.hu/hu/index.html


Hol fogok én két évig tanulni, és mit érdemes a sulimról tudni?

Bosznia, Hongkong, Kanada, Kína, Németország, Olaszország, Örményország, Szingapúr - idén ezekre a helyekre lehetett ösztöndíjat nyerni, én leszek a szingapúri United World College of South East Asia diákja.

Erre utal a blogom címe is. Szingapúr neve szanszkrit "simha" (oroszlán) és a "pura" (város) szavakból ered, tehát magyarul "Oroszlánváros"-t jelent. Az én egyik, család által használt becenevem a "Kiscica", és ugye, mindkettő macskaféle. Roppant elmés, nem? :D Igazából csak semmi más nem jutott eszembe.

A szingapúri suli a világ második UWC-je, a két kampuszra összesen körülbelül ötezer diák jár, az aprócska óvodásoktól kezdve a tizenkettedikesekig.

Én a régebbi kampuszon, a Doveren fogok tanulni, és lesz két hihetetlenül aranyos és kedves másodévesem is: Tilla és Ajna, bár Ajna sajnos az Easten tanul.

A blogjaikat itt találhatjátok meg:

Bevezetésnek talán elég is lesz ennyi, a későbbiekben még majd írok bővebben a válogatásról, a felkészülésről az útra, és minden egyébről, ami még jön.

Végezetül pedig álljon itt az oklevél, amit a UWC Magyarországtól kaptam (ugyan történt vele egy kis baleset, de én biztos vagyok benne, hogy ez csak szerencsét hozhat :)).Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése